Da li zubi “propadaju” u trudnoći?

Često se u razgovoru sa ženama koje su rađale može čuti da su pre trudnoće imale ,, zube kao bisere ” ali da su u toku trudnoće i posle porođaja počeli naglo da propadaju. Koliko u svemu tome ima istine?

Za gubitak zuba nije kriva beba koja po babskim  pričama ,,vuče kalcijum ” već isključivo stepen oralne higijene majke pre, u toku i nakon porođaja kao i hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći.  Ukoliko majka unosi manje kalcijuma nego što je neophodno za pravilan rast i razvoj ploda taj kalcijum će se uzimati iz kostiju majke a ne iz zuba. Hormonske promene koje se dešavaju u toku trudnoće mogu pogoršati loše stanje usne duplje koje je postojalo pre trudnoće. Naime, povećana koncentracija hormona dovodi do povećanog protoka krvi u desnima koje postaju osetljivije, crvene, otečene I lako krvare.  Ako dođe do uvećanja desni pod uticajem hormona (gravidni gingivitis) jedino moguće rešenje je povećana oralna higijena bez obzira na krvarenje I bolove a sama promena na desnima se povlači nakon porođaja kada dođe do smanjivanja hormona u organizmu. Ukoliko je trudnoća planirana savet trudnicama je da pre začeća odu kod stomatologa i saniraju sve zube kako bi izbegli moguće komplikacije u trudnoći (krvarenje, bol, otok, labavljenje zuba).

U prvom trimestru veliki broj trudnica imaju jutranje mučnine, gađenje i povraćanje. Želudačna kiselina može oštetiti gleđ zuba pa se savetuje da se nakon povraćanja usta samo isperu vodom a nakon sat vremena se mogu oprati zubi. Prvi trimestar je period rasta i razvoja ploda I jedino što se može bezbedno uraditi kod stomatologa jeste obuka majke o pravilnom održavanju oralne higijene, obrada parodontalnih dzepova I urgentne stomatološke intervencije.

 Drugi trimestar se smatra bezbednim periodom za sve stomatološke intervencije. Tada treba uraditi sve što nije pre trudnoće I u toku prvog trimestra.

Treći trimestar (kraj osmog I početak devetog meseca) je period kada se ne preporučuju dugotrajne stomatološke intervencije ne zato što mogu naškoditi majci I detetu nego zato što se pacijentkinja ne oseća komforno u stomatološkoj stolici.

 Rendgensko snimanje zuba treba izbegavati u prvih 12 nedelja trudnoće a kasnije nije kontaindikovano ako se izvodi uz primenu svih mera zaštite.

Anestetici koji se koriste za stomatološke intervencije nisu kontraindikovani u trudnoći osim anestetika koji sadrži felipresin koji može izazvati kontrakcije materice.

Kada je reč o dodacima ishrani nekada su trudnice uzimale tablete fluora koje se danas ne koriste jer je dokazano da nemaju uticaja na kvalitet mlečnih I stalnih zuba deteta.

Najbolji način da izbegnete probleme sa zubima u toku trudnoće je redovno održavanje oralne higijene mekim četkicama kako bi se izbeglo krvarenje desni, redovni odlasci na preglede kod stomatologa, pravilna ishrana sa malo šećera, dosta kalcijuma I vitamina D.

Katarina Đurđević
Doktor stomatologije

Comments are closed.